Tutki! Ötökät

”Piha suorastaan kuhisee elämää”

Tutki! Ötökät -kirja on lahja, jonka kolmevuotiaamme sai luonnontutkija-mummultansa viime kevään kunniaksi. Kirjassa käydään läpi puutarhan asukkeja kuten leppäkerttuja, hämähäkkejä ja matoja. Lisäksi tutustutaan kompostin toimintaperiaatteisiin ja puutarhavajan sisältöön. Mummulla on selvästi ollut kirjaostoksensa kanssa mielessään pieni biologiaan liittyvä piilo-opetussuunnitelma, mutta ei se mitään! Tutki! Ötökät on kelpo kirja, jota luemme kerta toisensa jälkeen – eikä edes äitiä kyllästytä!

Kirjaa on suositeltu takakantensa perusteella 3-6 vuotiaille lukijoille. Vähän vanhempi selailija on todennäköisesti kiinnostunut ennen kaikkea kirjan sisällöllisestä annista. Uutta oivallettavaa on paljon: kompostissa ruoantähteet muuttuvat mullaksi, kun madot möyhentävät maata. Kurpitsa on kypsä silloin, kun se muuttuu oranssiksi. Halkopinossa asuu siiroja ja juoksujalkaisia. Lisäksi oppiminen tapahtuu hauskalla tavalla, yllätyksellisten kääntöluukkujen ja lukemattomien yksityiskohtien avulla. Toisaalta kyllä pohdin, jaksaako Tutki! Ötökät kiinnostaa kuusivuotiasta lukijaa kovin kauaa. Onhan sen yleisilme ja -olemus kieltämättä vähän “vauvamainen”.

Kolmevuotiaallemme Tutki! Ötökät -kirja on sisällöllisesti pikkuisen turhan lennokas. Hänen kohdallaan lukuinnostusta pitää yllä poikkeuksellisen kaunis yleisilme. Hassuja yksityiskohtia on hurjasti: pieniä ötököitä, koloja aidanraossa, läpipureskeltuja lehtiä ja niin edelleen. Värimaailma on maanläheinen ja rauhallinen, mutta samalla rikas ja monivivahteinen. Silti tällä hetkellä kirjasta kaikista eniten kiinnostunut perheenjäsenemme on yksivuotiaamme (vaikka kirja on siis alle 3-vuotiailta kielletty). Erityisen mielellään hän huutelee ”Kukkuu!” ihanien lerpattavien pahviluukkujen takaa paljastuville kimalaisille ja perhosille. Yksivuotiaan kohdalla lukemista on kuitenkin vahdattava silmä kovana. Käännettävät läpät ovat kovin heiveröisiä ja kaiken lisäksi vaarallisen pieniä…

Kaiken kaikkiaan Tutki! Ötökät on ollut mukava kirja. Harmi vain, että kotonamme Kaliforniassa puutarhat ja koko luonto ylipäänsä ovat erinäköisiä kuin selkeästi lähemmäs havumetsävyöhykettä sijoittuvan kirjan sivuilla. Omakohtaiset tutkimukset takapihalla tämän teoksen innoittamina eivät siis tule kyseeseen, pihalla kun kasvaa lähinnä basilikaa ja sitruunapuu… Seuraavaan Suomen-pakettiin pyydetään kuitenkin Tutki!-kirjasarjan Tutki! Yöelämää ja Tutki! Kakkaa (?!) -kirjat. Silläkin uhalla, että ne eivät yksivuotiaamme käsittelyssä kovin kauaa kasassa pysy.

Teoksen nimi: Tutki! Ötökät
Alkuteos: Peep Inside the Garden (2015)
Kirjailija: Anna Milbourne, suom. Annukka Kolehmainen
Kuvat: Simona Dimitri
Kustantaja: Oppi & Ilo, Sanoma Pro Oy 2016

Jätä kommentti