Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja

“Kuulostavatko satujen hahmot lukiessa usein samanlaisilta?” “Onko joskus vaikea pysyä kärryillä siitä, mitä satujen hahmot oikeasti tuntevat?” “Onko oikein, että vai sadun lukija saa olla koko ajan äänessä?” “Tuntuuko siltä, että sadun lukemiseen ei juuri nyt ole aikaa?” “Jääkö sadun kuvaama maailma joskus hieman etäiseksi?” “Jäikö jotain puuttumaan? Kenties romantiikkaa?” Kaikkiin näihin kutkuttaviin kysymyksiin löytyy vastaus teoksesta Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja!

Outolalaiset veljekset Tatu ja Patu ovat kivunneet meidän perheessämme erityisen suureen suosioon. Totuttelu Tatun ja Patun ajoittain vähän kummallisiin tempauksiin aloitettiin jo vanhemman tyttäreni kolmivuotispäivän aikaan Veera-kirjoilla, joissa Tatu ja Patu seikkailevat ystävänsä Veeran kanssa. Koska kyseisiä, selvästi astetta pienemmille lukijoille suunnattuja Veeroja on kuitenkin julkaistu vain neljän tarinan verran, siirryimme aika pian teoksiin Tatu ja Patu päiväkodissa ja Tatun ja Patun oudot aakkoset. Uusin tulokas kirjastossamme on juurikin Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja, joka löytyi Mummun lahjapaketista esikoisemme 4-vuotispäivän kunniaksi.

Ällistyttävän satukirjan tarinat kuten “Ukko-poika, Pahka ja Sammakko”, “13 iloista kääpiöhamsteria” ja “Täydellinen satu (tai sitten ei)”, ovat loistava yhdistelmä klassikkosatuja ja 2000-luvun lasten sielunmaisemaa. Jättiläiset, toivomuskaivo, pavunvarsi, omenoita tarjoileva mummo ja hyvät haltiattaret muistuttavat tutuista tarinoista aina Prinsessa Ruususesta Lumikkiin sekä Jaakosta ja Pavunvarresta Punahilkkaan. Sadut on kuitenkin oivaltavasti päivitetty sarjakuvamaisella kuvituksella, kännykän takavarikoinnilla, pöljillä vuorosanoilla mallia “unohdin laittaa dödöä” ja pensaassa kasvavilla pizzoilla, mikä puhuttelee ainakin omaa jälkikasvuani. Ja tietysti tarinat tarjoillaan höystettynä tutulla Tatu ja Patu -kohelluksella, vai mitä sanotte haltijattarista nimeltä Tabidii-Pim ja Pabidii-Pum, sienestäjäveljeksistä, jotka onnistuvat kehittelemään kiltistä mummosta kauhean syöjättären, tai parrakkaista jättiläispojista, jotka rakentavat partakarvoistaan marsuille mökin pinnien ja ponnarien avulla!?

Lisäksi Tatun ja Patun ällistyttävässä satukirjassa intohimoista kirjojen kuluttajaa ilahduttaa pieni pedagoginen ulottuvuus. Maailmantilanteessa, jossa jopa 75% suomalaista ei lue lapsille päivittäin kirjoja, ällistyttävän satukirjan voi siis hyvin lukea kommenttina keskusteluun siitä, miksi lukeminen todella kannattaa. Mahtavaa on, että Tatu ja Patu osaavat markkinoida lukuharrastusta hulvattoman hauskoilla keinoilla: “Olen alkanut lukea satuja eläytyvästi! Uskomatonta kyllä, se teki elämästäni 120% hauskempaa!” ja “Luettuamme tätä satua säännöllisesti olemme alkaneet käyttää oikeita ilmeitä oikeissa tilanteissa. Elämämme on nyt paljon tunteellisempaa!” Ennen kaikkea Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja, joka kannustaa muun muassa hassujen ilmeiden hyödyntämiseen, erilaisten äänten käyttämiseen ja vuorosanojen varioimiseen innostaa helposti koko perheen yhteiseen hassutteluun ja hauskanpitoon.

Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja on teos, jota suosittelen jokapäiväiseen käyttöön. Tai ehkäpä ei kuitenkaan iltasaduksi, sillä ainakin omalle nelivuotiaallemme satu sienimetsän syöjättärestä oli unien kannalta turhan hurja… Lisäksi suosittelen teosta ihan kaikenlaisille lukijoille. Aloittelijalle kirja tarjoaa käyttöohjeita tarinoiden lukemiseen ihan ylipäänsä. Vähän rutinoituneempi lukija löytää kirjasta vinkkejä jokapäiväisten lukuhetkien piristämiseen ja varioimiseen. Äärimmäisen kokenutta kirjakonkaria taas ilahduttavat viittaukset tuttuihin tarinoihin, jotka eivät aina edes ole niin alleviivaavan itsestään selviä. Kokeile vaikka huviksesi, kuinka monta klassikkosatuihin viittaavaa yksityiskohtaa, tekstiviittausta, kohtausta, henkilöhahmoa ja niin edelleen kirjasta löydät!

Tarkista myös seuraavat hauskat ällistyttävä satukirja -linkit:

Kirjan nimiTatun ja Patun ällistyttävä satukirja

Teksti ja kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Kustantaja: Otava 2017

Jätä kommentti