Elsa ja Lauri matkustavat

Kauan odotettu kesä(syys)lomamatkamme Suomeen starttaa muutaman tunnin kuluttua. Edessä on kevyt, noin 11 tunnin lentomatka San Franciscosta Helsinkiin. Vaikka tietysti Finnairin suora lento on suoranaista luksusta, täytyy myöntää, että 4- ja 2-vuotiaiden kanssa matkustaminen vähän hirvittää. Olemmekin siis koettaneet ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön, jotta matkasta tulisi edes vähän vähemmän katastrofi.

Valmistautumisen puutteesta matkamme sujuminen ei ole kiinni. Olemme jutelleet reissusta etukäteen, pakanneet laukut ennen viime hetkeä ja varanneet käsimatkatavaroihin kaikkea mahdollista aina särkylääkkeistä rusinoihin ja ipadeista värityskirjoihin. Ehkäpä tärkein elementti matkalle valmistautumisessamme on kuitenkin ollut jokaisen lapsiperheen matkamanuaali numero yksi, eli teos Elsa ja Lauri matkustavat.

Elsa ja Lauri matkustavat -kirja (johon olemme muuten saaneet jopa tekijän omistuskirjoituksen!) on todellakin mainio apuväline jokaiselle lasten kanssa matkustavalle. Teoksessa Elsa ja Lauri ovat lähdössä perheensä kanssa Malagaan. Ensin tietysti pakataan, jännitetään turvatarkastuksessa ja oleskellaan lentokentällä. Lopulta päästään itse asiaan eli ihan oikeaan lentokoneeseen, jossa aika kuluu mukavasti eväitä syöden, pelejä pelaten ja isin kanssa lukien. Perillä Elsan ja Laurin perhettä on vastassa Anna-täti, joka tervehtii iloisesti “Hola!” (Tämä on tyttöjeni suosikkirepliikki). Sitten lähdetään uimarannalle. Erityismaininnan tämä kirja saa toimivasta tarinasta, sympaattisista henkilöhahmoista ja erityisen ihanasta kuvituksesta, joka on samaan aikaan värikästä, selkeää ja täynnä yksityiskohtia!

Elsa ja Lauri matkustavat on ollut oikein hyvä keino palautella mieleen, mitä se matkalle lähteminen ihan käytännössä tarkoittaa: “muistathan, että tekin voitte ottaa mukaan vain kolme lelua per naama”, “huomaatko, miten nätisti Elsa ja Lauri pelaavat pelejä ja lukevat isin kanssa”, “kyllä, tuo oranssi purkki lentoemännän tarjoilukärryssä on kuin onkin mehua, ehkä sinäkin saat mehua koneessa, jos olet kiltisti”…  Opettavaista tarinaa seuraa kattava tietopaketti muun muassa pakkaamiseen liittyvistä seikoista: lämpimään kohteeseen uima-asu, kylmään kohteeseen lämpimiä vaatteita ja kaikkialle iloinen mieli, sekä erilaisista matkustusvälineistä: lentokoneiden lisäksi junat, laivat, autot, asuntoautot sekä bussit. Lisäksi kirjassa käydään läpi käyttäytymissääntöjä tyyliä “ei saa juosta”. Ehkä saamme lennolla muutaman hetken kulumaan myös sen miettimiseen, mistä kaikista eri kulkuneuvoista löytyy vessa.

Elsa ja Lauri matkustavat on oikein hyvä kirja, joskin täytyy kyllä huomauttaa, että matka kaikessa sujuvuudessaan on pikkuisen epäuskottava: mistä löytyvät myöhästyneet vaihdot, missä on kiukku boarding-jonossa, entä minne ovat kadonneet pissahädät sekä oksennukset? Manuaali niitä vähemmän kuin Strömsössä meneviä matkoja varten olisikin hyvä olla myös olemassa. Tai sitten vaihtoehtoisesti joku voisi tehtailla ihan oman opaskirjan äideille, jotka stressaavat matkustamisesta pikkuisen liikaa. Pääsimmehän me tietysti vuosi sitten ihan onnellisesti myös Helsingistä San Franciscoon. Ja silloin tyttömme olivat vieläpä vuoden verran nykyistä nuorempia.

Kirjailija: Kerttu Ruuska

Kuvat: Nadja Sarel

Kustantaja: Oppi&Ilo, Sanoma Pro

Julkaisuvuosi: 2015

Jätä kommentti